Zdrowa żywność w supermarketach – czy to możliwe?

Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, czym jest zdrowa żywność i co jest odpowiednie dla ich diety. Dlatego w sklepach coraz częściej widzimy specjalne działy ze zdrowym jedzeniem. Jednak,...

Konsumenci są coraz bardziej świadomi tego, czym jest zdrowa żywność i co jest odpowiednie dla ich diety. Dlatego w sklepach coraz częściej widzimy specjalne działy ze zdrowym jedzeniem. Jednak, czy wszystkie produkty oznaczone jako żywność ekologiczna faktycznie są zdrowe?

Czym jest ekologiczna żywność?

Rosnąca moda na zdrową żywność sprawia, że na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów oznaczonych jako eko lub bio. Wedle prawa unijnego, takim mianem można opatrzyć artykuły, które w co najmniej 95% produkowane są ekologicznymi metodami. W przypadku upraw rolnych istotna jest tu jakość i czystość ziemi, odpadają więc uprawy przydrożne, gdzie gleba zawiera duże stężenie zanieczyszczeń, w tym ołowiu. W produkcji ekologicznej żywności należy rotacyjnie zmieniać uprawę na danym polu, czyli stosować płodozmian chroniący glebę przed jałowieniem, jedynymi dopuszczalnymi nawozami są nawozy naturalne. W hodowli zwierząt stosować można tylko naturalne pasze, najlepiej pochodzące bezpośrednio z gospodarstwa, nie wolno również podawać zwierzętom antybiotyków i hormonów. Takie produkty opatrzone są znakiem charakterystycznego zielonego listka i posiadają certyfikaty unijne.

Pamiętajmy jednak, że żywność ekologiczna może mieć krótszy okres przydatności do spożycia, co wynika z braku konserwantów. Odwrotnie jest jednak w przypadku warzyw i owoców, które mogą co prawda wysychać po kilku dniach, ale nie są podatne na gnicie.

Nie zrażajmy się również, kiedy w składzie ekologicznego mięsa znajdziemy konserwanty. Produkty bio mogą zawierać do 5% substancji dodatkowych, bez których wędliny szybko by się psuły i mogłyby zagrażać zatruciem.

Jednak nie każdy produkt oznaczony jako “zdrowa żywność” jest produktem ekologicznym w prawnym znaczeniu tego słowa. Takim napisem można oznaczyć dowolny artykuł i często stosuje się to jako chwyt marketingowy. Dlatego zawsze uważnie czytajmy etykiety i wybierajmy produkty ekologiczne, bio lub organic a nie te, oznaczone jedynie jako zdrowa żywność.

Dużą wagę do autentyczności swoich produktów przwiązuje sieć Carrefour. Eksperci dbają o to, aby oznaczenie „eco” niosło za sobą wymaganą jakość.

Sparwdź aktualne gazetki promocyjne sklepu Carrefour – https://carrefour.promoceny.pl/

Zdrowa żywność w supermarketach

Ekologiczna żywność dostępna jest nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach. Coraz częściej znajdziemy ją również w supermarketach. Większośc dużych sklepów posiada działy ze zdrową żywnością, w których zaopatrzymy się w produkty bio i eko, dostaniemy tutaj głównie kasze, mąki, płatki, orzechy, rośliny strączkowe i bakalie. Na specjalnych stoiskach kupimy również najlepszej jakości warzywa i owoce z upraw ekologicznych, a nawet środki czystości produkowane z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Takich produktów nie należy się obawiać, o ile opatrzone są wspomnianym zielonym listkiem i unijnymi certyfikatami świadczącymi o ich jakości. W ostatnim czasie co raz więcej zdrowej żywności możemy znaleźć w sklepach sieci Auchan.

Chcesz kupować tanio i szybko? Korzystaj z aktualnych gazetek promocyjnych na auchan.okazjum.pl

Polacy są coraz bardziej świadomi tego co jedzą i zwracają coraz więcej uwagi na jakość kupowanych produktów. Zdrowa żywność pojawia się na naszych stołach w coraz większych ilościach mimo wyższych cen. Bez wątpienia jednak w tym przypadku płaci się za wysoką jakość. Jednak ekologiczne jedzenie wcale nie musi być drogie, a to za sprawą obecnych w supermarketach działów oferujących żywność ekologiczną w atrakcyjnych cenach.

Kategorie
Wiadomości
Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź

*

*

Podobne wpisy